Uproszczona i szybsza wersja klasycznych gołąbków, ale równie smaczna
Zapiekanka "Gołąbek"
Składniki
- Mięso mielone 500 gram
- Ryż 2 torebki
- Jajko 1 szt.
- Cebula 1 szt.
- Bulion 1 szklanka
- Kapusta 0,5 główki (ok. 600 gram)
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Składniki
- Mięso mielone 500 gram
- Ryż 2 torebki
- Jajko 1 szt.
- Cebula 1 szt.
- Bulion 1 szklanka
- Kapusta 0,5 główki (ok. 600 gram)
- Pieprz czarny mielony
- Sól

Etapy przygotowania
Kapustę drobno siekamy, sparzamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Ryż gotujemy 5 minut krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy ją. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę drobno siekamy, sparzamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Ryż gotujemy 5 minut krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy ją. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ok. 1 szklanką bulionu. Na wierzch zapiekanki układamy kilka liści kapusty, aby zapiekanka nie wyschła podczas pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekankę można podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, pieczeniowym, etc.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2218

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 23
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2218

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 23



Składniki
- Mięso mielone 500 gram
- Ryż 2 torebki
- Jajko 1 szt.
- Cebula 1 szt.
- Bulion 1 szklanka
- Kapusta 0,5 główki (ok. 600 gram)
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Kapustę drobno siekamy, sparzamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Ryż gotujemy 5 minut krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy ją. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę drobno siekamy, sparzamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Ryż gotujemy 5 minut krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy ją. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ok. 1 szklanką bulionu. Na wierzch zapiekanki układamy kilka liści kapusty, aby zapiekanka nie wyschła podczas pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekankę można podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, pieczeniowym, etc.
Ależ smaka mi narobiłaś <3 Pycha <3
Świetny i smakowity pomysł na gołąbkową zapiekankę :D