Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki nie zawsze muszą być zawijane jak te tradycyjne. Ta wersja jest równie smaczna, ale wymaga mniej czasu i mniej pracy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.
Suszone grzyby gotujemy do miękkości i odcedzamy. Po ugotowaniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Grzyby oraz cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z ognia, aby przestygło.
Do dużej miski wsypujemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę i grzyby, surowe mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej kapustę (wcześniej wykrawamy z niej głąb). Po kilku minutach obrywamy z kapusty wierzchnie liście, które już zmiękły. Powtarzamy tę czynność, aż obierzemy wszystkie liście.
Dno garnka żaroodpornego wykładamy grubo liśćmi kapusty, kładziemy na to połowę farszu, przykrywamy kolejną warstwą kapusty i wykładamy pozostałą część farszu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wlewamy bulion. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu, zapiekankę można polać sosem pomidorowym lub grzybowym.
Lubię gołąbki, ale nie lubię ich długo przygotowywać - tak powstał pomysł na...
Odsłon: 893
Jeśli nie macie pomysłu na pyszną zupkę zapraszam do zapoznania się z moim pr...
Odsłon: 1477
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 171
To dzięki stosowaniu diety SIRT, Adele schudła ok. 40 kg. Influencerka Modern...
Odsłon: 37
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 171
To dzięki stosowaniu diety SIRT, Adele schudła ok. 40 kg. Influencerka Modern...
Odsłon: 37
Składniki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.
Suszone grzyby gotujemy do miękkości i odcedzamy. Po ugotowaniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Grzyby oraz cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z ognia, aby przestygło.
Do dużej miski wsypujemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę i grzyby, surowe mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej kapustę (wcześniej wykrawamy z niej głąb). Po kilku minutach obrywamy z kapusty wierzchnie liście, które już zmiękły. Powtarzamy tę czynność, aż obierzemy wszystkie liście.
Dno garnka żaroodpornego wykładamy grubo liśćmi kapusty, kładziemy na to połowę farszu, przykrywamy kolejną warstwą kapusty i wykładamy pozostałą część farszu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wlewamy bulion. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu, zapiekankę można polać sosem pomidorowym lub grzybowym.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi z serem - przepis babci
Dania główne
Pizza calzone
Dania główne
Ryż z bakłażanem i fasolką
Dania główne
Chrupiące naleśniki z owocami morza
Pierogi z serem - przepis babci
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienie elastyczne ciasto...
Odsłon: 57
Pizza calzone
Kto z nas nie lubi pizzy? Przygotowana na chrupiącym, drożdżowym cieście z ul...
Odsłon: 65