Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka gospodyni proboszcza inspirowana jest tradycyjnym daniem serwowanym na wsi z użyciem prostych składników. Nie trzeba do niej serwować dodatków. Wypróbuj, a zobaczysz jak sycące i pyszne jest to danie!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11540
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 868
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1123
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4077
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11540
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 868
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1123
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4077
Składniki
Ziemniaki obierz (jeśli są młode, możesz dobrze wyszorować i zostawić skórkę) i pokrój w kostkę. Kiełbasę wieprzową posiekaj w plastry. Cebule białe umyj, osusz, a następnie pokrój w piórka. Kapustę kiszoną podziel na mniejsze części. Jeśli jest mocno kwaśna, opłucz ją pod bieżącą wodą. Paprykę czerwoną oczyść z gniazda nasiennego i posiekaj drobno.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Najpierw przełóż ziemniaki, posól je w trakcie smażenia i na średnim ogniu mieszaj co jakiś czas. Kiedy się zarumienią, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż całość przez kilka minut. Dodaj paprykę i kapustę kiszoną. Dalej podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie składniki zmiękły. Dolej 50 ml wody, ziele angielskie i liść laurowy. Duś przez 5 minut.
Śmietankę połącz z koncentratem pomidorowym, majerankiem i czosnkiem granulowanym, a następnie energicznie wymieszaj z jajkiem.
Przełóż zawartość patelni do głębokiego naczynia żaroodpornego. Zalej przygotowanym sosem. Z wierzchu posyp serem tartym. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut.