Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka gospodyni proboszcza inspirowana jest tradycyjnym daniem serwowanym na wsi z użyciem prostych składników. Nie trzeba do niej serwować dodatków. Wypróbuj, a zobaczysz jak sycące i pyszne jest to danie!
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 374
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 256
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1388
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 374
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 256
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1388
Składniki
Ziemniaki obierz (jeśli są młode, możesz dobrze wyszorować i zostawić skórkę) i pokrój w kostkę. Kiełbasę wieprzową posiekaj w plastry. Cebule białe umyj, osusz, a następnie pokrój w piórka. Kapustę kiszoną podziel na mniejsze części. Jeśli jest mocno kwaśna, opłucz ją pod bieżącą wodą. Paprykę czerwoną oczyść z gniazda nasiennego i posiekaj drobno.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Najpierw przełóż ziemniaki, posól je w trakcie smażenia i na średnim ogniu mieszaj co jakiś czas. Kiedy się zarumienią, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż całość przez kilka minut. Dodaj paprykę i kapustę kiszoną. Dalej podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie składniki zmiękły. Dolej 50 ml wody, ziele angielskie i liść laurowy. Duś przez 5 minut.
Śmietankę połącz z koncentratem pomidorowym, majerankiem i czosnkiem granulowanym, a następnie energicznie wymieszaj z jajkiem.
Przełóż zawartość patelni do głębokiego naczynia żaroodpornego. Zalej przygotowanym sosem. Z wierzchu posyp serem tartym. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut.