Ryż, pierś kurczaka, warzywa, ser i mamy pyszną zapiekankę. Fajny pomysł na obiad lub kolację.
Zapiekanka gyros
Składniki
- 2 woreczki ryżu
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 5-6 ogórków korniszonów
- 300 g. sera żółtego
- majonez
- ketchup
- przyprawa gyros
Składniki
- 2 woreczki ryżu
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 5-6 ogórków korniszonów
- 300 g. sera żółtego
- majonez
- ketchup
- przyprawa gyros

Etapy przygotowania
Ryz ugotować w lekko osolonej wodzie. Piersi pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą gyros. Odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowany ryż, posmarować cienką warstwą majonezu i ketchupu. Posypać serem utartym na tarce o dużych oczkach. Następnie wyłożyć usmażone piersi. Posmarować majonezem i ketchupem. Posypać utartym serem. Na koniec wyłożyć paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki pokrojone w plasterki. Posmarować majonezem i ketchupem. Wierzch posypać serem.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 20-25 minut.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 307

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 117

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 83
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 307

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 117

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 83



Składniki
- 2 woreczki ryżu
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 5-6 ogórków korniszonów
- 300 g. sera żółtego
- majonez
- ketchup
- przyprawa gyros
Ryz ugotować w lekko osolonej wodzie. Piersi pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą gyros. Odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowany ryż, posmarować cienką warstwą majonezu i ketchupu. Posypać serem utartym na tarce o dużych oczkach. Następnie wyłożyć usmażone piersi. Posmarować majonezem i ketchupem. Posypać utartym serem. Na koniec wyłożyć paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki pokrojone w plasterki. Posmarować majonezem i ketchupem. Wierzch posypać serem.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 20-25 minut.
Ale fajne .
bardzo lubimy :)