Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka gyros łączy sympatię do szybkiego i łatwego dania z kurczaka oraz pożywnej potrawy z piekarnika. Zapiekanka łączy cukinię, pomidory, czerwoną cebulę, cytrynę i kurczaka z greckim sosem z dodatkiem przyprawy gyros. Całość przykrywa pyszna kołderka z mozzarelli i fety. Dzięki specjalnemu ułożeniu składników każdy kęs jest pełen smaku, a kurczak pozostaje wilgotny i delikatny. Wypróbuj koniecznie!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 300
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 300
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C i lekko natłuść żaroodporne naczynie. Odstaw je na bok. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Następnie w każdym kawałku mięsa wykonaj po 5-6 nacięć, uważając, aby nie przeciąć ich całkowicie (na wylot). Przełóż tak przygotowane piersi do naczynia żaroodpornego.
W małej misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano i przyprawę gyros. Za pomocą pędzelka posmaruj piersi z kurczaka, upewniając się, że marynata dokładnie pokrywa mięso także w szczelinach. Następnie obficie posyp czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Pamiętaj, że przyprawa do gyrosa już zawiera sól.
Umytą cukinię i pomidory, obraną cebulę i wyszorowaną cytrynę pokrój w plasterki. Naprzemiennie układaj wszystkie pokrojone składniki w nacięte przestrzenie mięsa. Możesz w jedno nacięcie włożyć cytrynę, pomidora i cukinię, a w następne plasterki cebuli, cukinię i pomidora. Kolejność i ilość ustal dowolnie. Pozostałe składniki rozłóż w naczyniu po bokach nafaszerowanego mięsa i zalej 100 ml wody. Całość posyp startą mozzarellą i pokruszoną fetą, po czym przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową. Wstaw do pieca na około 25 minut lub do momentu, aż kurczak będzie miękki.
Zapiekankę gyros podawaj gorącą, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dodatkowo możesz zaserwować sos tzatziki lub sałatkę z sezonowych warzyw.