Zapiekanka hamburgerowa to mój sprawdzony przepis na szybki obiad z mięsem mielonym. Wystarczy podsmażyć na patelni mięso z czosnkiem, cebulką i przyprawami, a następnie wyłożyć je na bułki. Do tego keczup, ser żółty i danie gotowe!
Zapiekanka hamburgerowa
Składniki
- 6 bułek
- 500 g mięsa mielonego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 6 łyżek keczupu
- 150 g startego żółtego sera
Dodatkowo:
- olej
Składniki
- 6 bułek
- 500 g mięsa mielonego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 6 łyżek keczupu
- 150 g startego żółtego sera
Dodatkowo:
- olej

Etapy przygotowania
Bułki rozkrój na pół. Spody przełóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj je keczupem.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, oregano oraz solą i pieprzem. Podsmażone mięso przełóż na bułki posmarowane keczupem.
Na górę wyłóż starty ser. Zapiekankę hamburgerową przykryj górną częścią bułek.
Tak przygotowaną zapiekankę hamburgerową wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 15-20 minut. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 666
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 666



Składniki
- 6 bułek
- 500 g mięsa mielonego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 6 łyżek keczupu
- 150 g startego żółtego sera
- olej
Bułki rozkrój na pół. Spody przełóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj je keczupem.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, oregano oraz solą i pieprzem. Podsmażone mięso przełóż na bułki posmarowane keczupem.
Na górę wyłóż starty ser. Zapiekankę hamburgerową przykryj górną częścią bułek.
Tak przygotowaną zapiekankę hamburgerową wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 15-20 minut. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Pyszotka:)