Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka Lasagne

Zapiekanka Lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 891

Dodano:

Odsłon: 191

W moim domu bardzo lubimy dania kuchni włoskiej. Obok spaghetti neapoli lub bolonesse jest zapiekanka z wykorzystaniem tych sosów. I oczywiście sera mozarella .

Składniki

  • Sos Spaghetti neapoli (bolonesse): Łopatka wieprzowa mielona (0,5kg), Oliwa (olej; 1-2 łyżki), Pomidory świeże (malinowe, limy-3
  • Przyprawy: bazylia, oregano, czubryca czerwona, czubryca zielona, chilli, suszone pomidory (np. z chilli, z bazylią), Fix spaghe
  • Ser tarty mozarella (z bloku) - 200-300g
  • Makaron lasagne (dowolna ilość płatów).
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Przygotowuje sos neapoli (zapraszam do mojego przepisu: Spagetti neapoli).

  2. 2. Makaron gotuję w osolonej wodzie z oliwą.
    3. Po ugotowaniu makaron odcedzam i hartuję zimną wodą.
    4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą wkładam płaty makaronu lasagne na dno i boki.
    5. Wkładam warstwę sosu neapoli.
    6. Posypuję tartą mozarellą.

  3. 7. Układam kolejną warstwę makaronu, sosu i sera. I kolejną.
    8. Na wierzch (ostatnia warstwa) kładę makaron i posypuję serem.

  4. 9. Zapiekam ok. 20-30 min. na teromoobiegu (ok. 170 st.C). Czas zapiekania jest uzależniony od tego czy chcemy ser tylko stopić czy go przyrumienić.
    10. Kroję na porcje (kwadraty). Podaję na talerze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń