Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron pieczony w sosie pomidorowym z brokułem.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 312
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 717
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 312
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 717
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
Marchewki oraz seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić pod przykryciem na oleju przez kilka minut.
Por przekroić wzdłuż na dwie połowy, umyć dokładnie między liśćmi, następnie pokroić w paski o szerokości około 5 mm, dodać do jarzyn i dusić nadal pod przykryciem przez około 3 minuty.
Brokuł podzielić na różyczki, umyć i dodać do warzyw wraz z lubczykiem, oregano, rozmarynem, tymiankiem, około 1 łyżeczką soli i 1 szklanką wody. Dusić przez około 7 minut.
Do warzyw dodać przecier pomidorowy oraz bazylię i doprowadzić do wrzenia.
Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy makaron i zalać sosem z warzywami. Makaron powinien być cały zanurzony w sosie, który spływa na dno, natomiast warzywa powinny zostać na wierzchu zapiekanki. Całość można delikatnie przemieszać, żeby upewnić się, że sos wmieszał się w makaron.
Piec pod przykryciem przez około 15 minut.
Ser w kawałku zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser w plastrach pokroić na mniejsze plasterki.
Po 15 minutach wierzch zapiekanki posypać startym lub pokrojonym serem i piec jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia.