Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowne i smaczne danie - zapiekanka makaronowa z sosem bolognese owinięta w plastry bakłażana.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2101
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 167
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1110
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1193
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12047
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2101
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 167
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1110
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1193
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12047
Składniki
Bakłażana pokroić na cienkie plastry. Każdy plaster lekko posolić z obu stron i odłożyć. Po ok. 15 minutach wytrzeć z nich wodę, która się pojawiła a następnie (najlepiej za pomocą pędzelka) posmarować każdy plaster oliwą. Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Można też usmażyć na patelni grillowej.
Makaron ugotować al dente. Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć i dodać mięso. Smażyć ok 10 minut, mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać passatę pomidorową i oregano, gotować 10 minut, lekko przestudzić. Tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki tortownicy wyłożyć bakłażanami tak, żeby nachodziły na siebie i wystawały poza brzegi tortownicy.
W misce wymieszać makaron, sos z mięsem, startą mozzarellę, posolić i popieprzyć do smaku, przełożyć do tortownicy wyłożonej bakłażanem. Założyć wystające plastry bakłażana na farsz tak, żeby przykryć wierzch. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed podaniem przestudzić i pokroić w plastry.