Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowne i smaczne danie - zapiekanka makaronowa z sosem bolognese owinięta w plastry bakłażana.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 935
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27037
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 935
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27037
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Bakłażana pokroić na cienkie plastry. Każdy plaster lekko posolić z obu stron i odłożyć. Po ok. 15 minutach wytrzeć z nich wodę, która się pojawiła a następnie (najlepiej za pomocą pędzelka) posmarować każdy plaster oliwą. Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Można też usmażyć na patelni grillowej.
Makaron ugotować al dente. Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć i dodać mięso. Smażyć ok 10 minut, mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać passatę pomidorową i oregano, gotować 10 minut, lekko przestudzić. Tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki tortownicy wyłożyć bakłażanami tak, żeby nachodziły na siebie i wystawały poza brzegi tortownicy.
W misce wymieszać makaron, sos z mięsem, startą mozzarellę, posolić i popieprzyć do smaku, przełożyć do tortownicy wyłożonej bakłażanem. Założyć wystające plastry bakłażana na farsz tak, żeby przykryć wierzch. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed podaniem przestudzić i pokroić w plastry.