Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron zapiekany z indykiem i warzywami to smaczne i sycące danie, które możemy do woli urozmaicać dodatkami. Ja oprócz tradycyjnych warzyw korzeniowych dorzuciłam kilka suszonych pomidorów i natkę pietruszki. Zapiekanka bardzo dobrze smakuje także z dodatkiem kukurydzy lub podsmażonego pora.
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 6
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 30
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 6
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 30
Składniki
Składniki marynaty mieszamy. Filet z indyka kroimy w kostkę, obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Marchew i pietruszkę kroimy w plastry i gotujemy na półtwardo w 200 ml wody.
Indyka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do białości, a następnie dodajemy na patelnię ugotowane warzywa wraz z wywarem. Całość dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z indykiem oraz warzywami i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ser żółty kroimy w wąskie paski i układamy na makaronie. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 15 -20 minut w 160 st. C, do stopienia sera żółtego.