Zapiekanka makaronowa z klopsikami to idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie smaczne, a zarazem łatwe w przygotowaniu dania. Wystarczy przyrządzić klopsiki, a resztę pracy wykonuje piekarnik. Jeśli przygotujesz mięso i ugotujesz makaron odpowiednio wcześniej, montaż zapiekanki zajmie ci zaledwie kilkanaście minut.
Zapiekanka makaronowa z klopsikami
Składniki
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 3-4 łyżki mleka
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- sól i czarny pieprz do smaku
Ponadto:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 750 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 100 g sera mozzarella
- 100 g dowolnego żółtego sera, np cheddar lub ementaler
- 100 g parmezanu
- 500 g makaronu świderki lub rurki
- 800 ml sosu marinara lub passaty doprawionej solą i suszonym oregano
- sól i czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Składniki
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 3-4 łyżki mleka
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- sól i czarny pieprz do smaku
Ponadto:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 750 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 100 g sera mozzarella
- 100 g dowolnego żółtego sera, np cheddar lub ementaler
- 100 g parmezanu
- 500 g makaronu świderki lub rurki
- 800 ml sosu marinara lub passaty doprawionej solą i suszonym oregano
- sól i czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej

Etapy przygotowania
Do miski włóż mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku bułkę tartą, dodaj tarty parmezan, wbij jajko oraz dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj masę lub wyrób ją ręką. Nabieraj łyżką porcje mięsnej masy (dobrze sprawdza się też łyżka do lodów), formuj klopsiki w dłoniach i obsmaż mięso na rozgrzanym na patelni oleju. Usmażone klopsiki przełóż na ręcznik papierowy. Jeśli preferujesz pieczone mięso, wstaw klopsiki do pieca nagrzanego do 180°C na 10-12 minut. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie i odcedź.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, a duże naczynie żaroodporne (33 x 23 cm) wysmaruj masłem. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i cały czas mieszaj, aby powstała zasmażka. Następnie wlej mleko i kontynuuj mieszanie, aż masa zacznie gęstnieć. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz, sól i przyprawę włoską. Kontynuuj mieszanie, aż masa całkowicie zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia i wsyp tarty parmezan, a potem wymieszaj, aż ser się rozpuści.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż makaron, zalej sosem beszamelowym, następnie ułóż klopsiki i zalej zapiekankę sosem marinara. Przykryj pokrywę naczynia lub zawiń foremkę folią aluminiową i wstaw do pieca na 25 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę, posyp danie startą mozzarellą i cheddarem, następnie znów wstaw do piekarnika na kolejne 5-10 minut, aby sery się ładnie zapiekły.
Gotową zapiekankę makaronową z klopsikami wyjmij z pieca, odstaw do ostudzenia na 10 minut, a po tym czasie wykrawaj kwadratowe kawałki i podawaj. Możesz posypać posiekaną bazylią lub natką pietruszki.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 718

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3938
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 718

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3938



Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 3-4 łyżki mleka
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- sól i czarny pieprz do smaku
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 750 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 100 g sera mozzarella
- 100 g dowolnego żółtego sera, np cheddar lub ementaler
- 100 g parmezanu
- 500 g makaronu świderki lub rurki
- 800 ml sosu marinara lub passaty doprawionej solą i suszonym oregano
- sól i czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Do miski włóż mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku bułkę tartą, dodaj tarty parmezan, wbij jajko oraz dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj masę lub wyrób ją ręką. Nabieraj łyżką porcje mięsnej masy (dobrze sprawdza się też łyżka do lodów), formuj klopsiki w dłoniach i obsmaż mięso na rozgrzanym na patelni oleju. Usmażone klopsiki przełóż na ręcznik papierowy. Jeśli preferujesz pieczone mięso, wstaw klopsiki do pieca nagrzanego do 180°C na 10-12 minut. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie i odcedź.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, a duże naczynie żaroodporne (33 x 23 cm) wysmaruj masłem. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i cały czas mieszaj, aby powstała zasmażka. Następnie wlej mleko i kontynuuj mieszanie, aż masa zacznie gęstnieć. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz, sól i przyprawę włoską. Kontynuuj mieszanie, aż masa całkowicie zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia i wsyp tarty parmezan, a potem wymieszaj, aż ser się rozpuści.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż makaron, zalej sosem beszamelowym, następnie ułóż klopsiki i zalej zapiekankę sosem marinara. Przykryj pokrywę naczynia lub zawiń foremkę folią aluminiową i wstaw do pieca na 25 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę, posyp danie startą mozzarellą i cheddarem, następnie znów wstaw do piekarnika na kolejne 5-10 minut, aby sery się ładnie zapiekły.
Gotową zapiekankę makaronową z klopsikami wyjmij z pieca, odstaw do ostudzenia na 10 minut, a po tym czasie wykrawaj kwadratowe kawałki i podawaj. Możesz posypać posiekaną bazylią lub natką pietruszki.
Pyszotka:)
Bardzo apetyczna, kusząca smakiem i wyglądem zapiekanka.;)