Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z klopsikami to idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie smaczne, a zarazem łatwe w przygotowaniu dania. Wystarczy przyrządzić klopsiki, a resztę pracy wykonuje piekarnik. Jeśli przygotujesz mięso i ugotujesz makaron odpowiednio wcześniej, montaż zapiekanki zajmie ci zaledwie kilkanaście minut.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 155
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2434
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 155
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2434
Składniki
Do miski włóż mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku bułkę tartą, dodaj tarty parmezan, wbij jajko oraz dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj masę lub wyrób ją ręką. Nabieraj łyżką porcje mięsnej masy (dobrze sprawdza się też łyżka do lodów), formuj klopsiki w dłoniach i obsmaż mięso na rozgrzanym na patelni oleju. Usmażone klopsiki przełóż na ręcznik papierowy. Jeśli preferujesz pieczone mięso, wstaw klopsiki do pieca nagrzanego do 180°C na 10-12 minut. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie i odcedź.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, a duże naczynie żaroodporne (33 x 23 cm) wysmaruj masłem. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i cały czas mieszaj, aby powstała zasmażka. Następnie wlej mleko i kontynuuj mieszanie, aż masa zacznie gęstnieć. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz, sól i przyprawę włoską. Kontynuuj mieszanie, aż masa całkowicie zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia i wsyp tarty parmezan, a potem wymieszaj, aż ser się rozpuści.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż makaron, zalej sosem beszamelowym, następnie ułóż klopsiki i zalej zapiekankę sosem marinara. Przykryj pokrywę naczynia lub zawiń foremkę folią aluminiową i wstaw do pieca na 25 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę, posyp danie startą mozzarellą i cheddarem, następnie znów wstaw do piekarnika na kolejne 5-10 minut, aby sery się ładnie zapiekły.
Gotową zapiekankę makaronową z klopsikami wyjmij z pieca, odstaw do ostudzenia na 10 minut, a po tym czasie wykrawaj kwadratowe kawałki i podawaj. Możesz posypać posiekaną bazylią lub natką pietruszki.