Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1088
Dodano: 21.03.2010
Odsłon: 9639
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Formować małe kuleczki, osmażyć z każdej strony na rozgtzanym oleju.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie na złoto, dodać pomidory z puszki, odrobinę soli i bazylię i dusić razem ok. 10 min.
Przygotować sos beszamelowy: masło stopić, dodać mąkę , odrobinę soli, wymieszać tak, by nie powstały grudki. Stopniowo wlewać mleko i gotować aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji, cały czas mieszając.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami makaron, kilka kuleczek mięsnych, trochę sosu pomidorowego i beszamelowego oraz trochę startego sera żółtego. Zapiekać w piekarniku ok.30 min. Zamiast zwykłego sera żółtego można użyć mozarelli a na wierzch starty parmezan.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

wiola1100 22 marca 2010Zgłoś do usunięcia
takie zapiekanki to ja lubię no i to czerwone winko4 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 22 marca 2010Zgłoś do usunięcia
uwielbiam zestawienie mięsa mielonego z makaronem i sosem pomidorowym, do tego stopiony ser ... rozmarzyłam się z rana :-)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 22 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Od razu zrobiłam się głodna :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 marca 2010Zgłoś do usunięcia
mniam, mniam, kupuję to!!!!4 Kto głosował? | Odpowiedz