Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasza ulubiona zapiekanka z makaronu. Trochę czasochłonna ale naprawdę polecam, zwłaszcza na jakiś obiadek lub kolację przy kieliszku czerwonego winka :)
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 192
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 103
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 192
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 103
Składniki
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Formować małe kuleczki, osmażyć z każdej strony na rozgtzanym oleju.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie na złoto, dodać pomidory z puszki, odrobinę soli i bazylię i dusić razem ok. 10 min.
Przygotować sos beszamelowy: masło stopić, dodać mąkę , odrobinę soli, wymieszać tak, by nie powstały grudki. Stopniowo wlewać mleko i gotować aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji, cały czas mieszając.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami makaron, kilka kuleczek mięsnych, trochę sosu pomidorowego i beszamelowego oraz trochę startego sera żółtego. Zapiekać w piekarniku ok.30 min. Zamiast zwykłego sera żółtego można użyć mozarelli a na wierzch starty parmezan.