Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 285
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4718
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 506
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 285
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4718
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 506
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na suchej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Smaż do momentu, aż boczek będzie chrupiący. Odłóż na bok.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni po smażeniu boczku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Smaż do zarumienienia. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
W wysokim naczyniu wymieszaj bulion, kwaśną śmietanę, serek śmietankowy, sól, pieprz i czosnek granulowany.
Do dużej miski przełóż makaron, dodaj podsmażonego kurczaka, szpinak, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, drobno posiekane cebule, parmezan oraz wcześniej przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Do naczynia przełóż zapiekankę. Wyrównaj, na wierzchu wyłóż boczek i ser dziugas. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.