Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 36655
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 201
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 391
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 36655
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 201
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 391
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na suchej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Smaż do momentu, aż boczek będzie chrupiący. Odłóż na bok.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni po smażeniu boczku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Smaż do zarumienienia. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
W wysokim naczyniu wymieszaj bulion, kwaśną śmietanę, serek śmietankowy, sól, pieprz i czosnek granulowany.
Do dużej miski przełóż makaron, dodaj podsmażonego kurczaka, szpinak, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, drobno posiekane cebule, parmezan oraz wcześniej przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Do naczynia przełóż zapiekankę. Wyrównaj, na wierzchu wyłóż boczek i ser dziugas. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.