Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem to pyszne danie, które zadowoli wszystkich domowników. Jest sycąca i pyszna. Zapieczony ser na samej górze stanowi smakowite zwieńczenie tego wszystkiego co jest w środku zapiekanki. A jest tam i kurczak i mocno czosnkowy szpinak, cukinia i makaron. A wszystko to podlane pomidorowym sosem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5753
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1209
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12391
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5214
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5753
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1209
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12391
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5214
Składniki
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w ulubionej przyprawie i smażymy na oleju
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę smażymy i dodajemy umyty szpinak. Delikatnie solimy i smażymy, aż do odparowania płynu
Cukinię kroimy w cienkie plasterki
Sos pomidorowy podgrzewamy. Mieszamy z solą, pieprzem i majerankiem
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy
Ser ścieramy na grubych oczkach
Formę do zapiekania smarujemy olejem. Na dno wykładamy połowę makaronu. Skrapiamy go połową sosu pomidorowego. Na makaron wykładamy kurczaka, a na kurczaka szpinak. Następnie układamy warstwę z cukinii, a na niej pozostały makaron. Makaron polewamy resztą sosu pomidorowego. Całość posypujemy startym serem. Górę oprószamy mieloną słodką papryką
Całość zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach ok 25-30 minut do ładnego zrumienienia się sera