Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dość szybkie, syte,rodzinka się u mnie zajada.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11401
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1176
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9960
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11401
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1176
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9960
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu - all dente.
Na suchej patelni teflonowej przesmażyć zmieloną łopatkę wieprzową z przyprawami. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty ząbek czosnku i cebulę bardzo drobno pokrojoną.
Zabieramy się za sos: Na łyżce oliwy z oliwek zrumienić ząbek czosnku a następnie dodać koncentrat pomidorowy i krótko przesmażyć. Wlać passatę i ok 2 szklanki wody. Przyprawić przyprawami tzn. bazylia, kapary, oliwki, oregano itd. Można dodać gałązkę lubczyku, natkę pietruszki i selera - pod koniec gotowania wszystkie zieleniny wyciągnąć z sosu. Gotować ok 1 h na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło.
Do dość duzego naczynia żaroodpornego wlewamy nalewkę sosu, układamy warstwę makarony, na to mięso, trochę sera zółtego, smarujemy ponownie sosem. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu zapiekanki powinien być makaron i ser żółty. Całość polać pozostałym sosem.
Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pierwsze 25 min pod przykryciem, potem ściągnąć pokrwę aby zapiekanka się ładnie przyrumieniła.
Najlepiej wyciągnąć zapiekankę z piekarnika jakieś 10 - 15 min przed podaniem - ładnie nam się wtedy zetnie.
Smacznego