Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dość szybkie, syte,rodzinka się u mnie zajada.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4598
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8304
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13138
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4598
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8304
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13138
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu - all dente.
Na suchej patelni teflonowej przesmażyć zmieloną łopatkę wieprzową z przyprawami. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty ząbek czosnku i cebulę bardzo drobno pokrojoną.
Zabieramy się za sos: Na łyżce oliwy z oliwek zrumienić ząbek czosnku a następnie dodać koncentrat pomidorowy i krótko przesmażyć. Wlać passatę i ok 2 szklanki wody. Przyprawić przyprawami tzn. bazylia, kapary, oliwki, oregano itd. Można dodać gałązkę lubczyku, natkę pietruszki i selera - pod koniec gotowania wszystkie zieleniny wyciągnąć z sosu. Gotować ok 1 h na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło.
Do dość duzego naczynia żaroodpornego wlewamy nalewkę sosu, układamy warstwę makarony, na to mięso, trochę sera zółtego, smarujemy ponownie sosem. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu zapiekanki powinien być makaron i ser żółty. Całość polać pozostałym sosem.
Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pierwsze 25 min pod przykryciem, potem ściągnąć pokrwę aby zapiekanka się ładnie przyrumieniła.
Najlepiej wyciągnąć zapiekankę z piekarnika jakieś 10 - 15 min przed podaniem - ładnie nam się wtedy zetnie.
Smacznego