Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dość szybkie, syte,rodzinka się u mnie zajada.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Składniki
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu - all dente.
Na suchej patelni teflonowej przesmażyć zmieloną łopatkę wieprzową z przyprawami. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty ząbek czosnku i cebulę bardzo drobno pokrojoną.
Zabieramy się za sos: Na łyżce oliwy z oliwek zrumienić ząbek czosnku a następnie dodać koncentrat pomidorowy i krótko przesmażyć. Wlać passatę i ok 2 szklanki wody. Przyprawić przyprawami tzn. bazylia, kapary, oliwki, oregano itd. Można dodać gałązkę lubczyku, natkę pietruszki i selera - pod koniec gotowania wszystkie zieleniny wyciągnąć z sosu. Gotować ok 1 h na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło.
Do dość duzego naczynia żaroodpornego wlewamy nalewkę sosu, układamy warstwę makarony, na to mięso, trochę sera zółtego, smarujemy ponownie sosem. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu zapiekanki powinien być makaron i ser żółty. Całość polać pozostałym sosem.
Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pierwsze 25 min pod przykryciem, potem ściągnąć pokrwę aby zapiekanka się ładnie przyrumieniła.
Najlepiej wyciągnąć zapiekankę z piekarnika jakieś 10 - 15 min przed podaniem - ładnie nam się wtedy zetnie.
Smacznego