Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka makaronowa jest pożywna, a do jej przygotowania można wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 1405
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1696
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 1405
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1696
Składniki
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i blanszować we wrzącej wodzie około 3 - 4 minuty, po czym wyjąć z wody. Cebulę obierać, drobno siekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodać mięso mielone i chwilę smażyć. Gdy nie będzie już surowe, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na spód makaron wymieszany z dwoma jajkami i garścią startego żółtego sera. Następnie ułożyć warstwę mięsa mielonego i podgotowane różyczki brokuła. Całość zalać sosem – śmietanę połączyć z dwoma jajkami, doprawić solą i pieprzem oraz pozostałym startym serem. Naczynie przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby ser się ładnie zrumienił.