Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka makaronowa jest pożywna, a do jej przygotowania można wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i blanszować we wrzącej wodzie około 3 - 4 minuty, po czym wyjąć z wody. Cebulę obierać, drobno siekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodać mięso mielone i chwilę smażyć. Gdy nie będzie już surowe, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na spód makaron wymieszany z dwoma jajkami i garścią startego żółtego sera. Następnie ułożyć warstwę mięsa mielonego i podgotowane różyczki brokuła. Całość zalać sosem – śmietanę połączyć z dwoma jajkami, doprawić solą i pieprzem oraz pozostałym startym serem. Naczynie przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby ser się ładnie zrumienił.