Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz pikantne dania, z pewnością przypadnie ci do gustu zapiekanka meksykańska na bazie tortilli. Będzie smaczniejsza, jeśli upieczesz je samodzielnie, ale możesz też wykorzystać gotowe tortille dostępne w większości sklepów spożywczych.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16214
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4964
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16214
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4964
Składniki
Oczyść mięso z błonek, chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Pokrój kurczaka w kostkę o boku około 1-1,5 cm.
Pokrój drobno żółtą cebulę. Posiekaj czosnek. Usuń z ostrych papryczek gniazda nasienne (lub zostaw, jeśli danie ma być naprawdę pikantne), a miąższ także drobno pokrój.
Podsmaż na oliwie cebulę i papryczki. W trakcie smażenia dodaj na patelnię ostrą paprykę i kmin rzymski, a pod koniec czosnek.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj na patelnię kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut, cały czas mieszając.
Dołóż na patelnię odcedzoną fasolę. Całość zalej passatą pomidorową, dodaj oregano, wymieszaj farsz do połączenia składników i duś jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Na każdą tortillę nałóż porcję sosu i trochę starego na dużych oczkach tarki sera. Zwiń w rulony i ułóż w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym.
Posiekaj drobno czerwoną cebulę. Przysyp tortille resztą sera i czerwoną cebulą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 20 minut. Podawaj zapiekankę gorącą, oprószoną posiekaną kolendrą.