Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz pikantne dania, z pewnością przypadnie ci do gustu zapiekanka meksykańska na bazie tortilli. Będzie smaczniejsza, jeśli upieczesz je samodzielnie, ale możesz też wykorzystać gotowe tortille dostępne w większości sklepów spożywczych.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2345
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3510
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4278
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74324
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2345
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3510
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4278
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74324
Składniki
Oczyść mięso z błonek, chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Pokrój kurczaka w kostkę o boku około 1-1,5 cm.
Pokrój drobno żółtą cebulę. Posiekaj czosnek. Usuń z ostrych papryczek gniazda nasienne (lub zostaw, jeśli danie ma być naprawdę pikantne), a miąższ także drobno pokrój.
Podsmaż na oliwie cebulę i papryczki. W trakcie smażenia dodaj na patelnię ostrą paprykę i kmin rzymski, a pod koniec czosnek.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj na patelnię kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut, cały czas mieszając.
Dołóż na patelnię odcedzoną fasolę. Całość zalej passatą pomidorową, dodaj oregano, wymieszaj farsz do połączenia składników i duś jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Na każdą tortillę nałóż porcję sosu i trochę starego na dużych oczkach tarki sera. Zwiń w rulony i ułóż w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym.
Posiekaj drobno czerwoną cebulę. Przysyp tortille resztą sera i czerwoną cebulą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 20 minut. Podawaj zapiekankę gorącą, oprószoną posiekaną kolendrą.