Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka mięsna z ziemniakami i porem.

Zapiekanka mięsna z ziemniakami i porem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10817

Dodano:

Odsłon: 715

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem. Danie może być na obiad lub obiadokolację. Na pewno polubią ją wszyscy domownicy.

Składniki

  • warstwa mięsna :łopatka wieprzowa 590 g
  • marchew 95 g
  • pietruszka 85 g
  • cebula 150 g
  • sos sojowy 1 łyżka
  • lubczyk 5 listków
  • seler 3 listki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól ( po połowie łyżki )
  • 1 jajko
  • 4 słone krakersy
  • Warstwa ziemniaczana : ziemniaki ugotowane 450 g
  • 1 por ( mniejszy)
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % 200 ml
  • pieprz cytrynowy
  • majeranek 1 łyżka
  • sól ziołowa
  • przyprawa do ziemniaków 3/4 łyżki ( opcjonalnie)
  • Na spód : słone krakersy
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić razem z marchewką, pietruszką i cebulą. Doprawić sosem sojowym, ziołami, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
    Z solą ostrożnie bo potem jeszcze dojdą słone krakersy.
    Mięso zakryć i odstawić do lodówki.
    Wymytego pora obgotować ok. 5 minut, zahartować zimną wodą, potem pokroić w cienkie paski.
    Tłuczone ziemniaki ( mogą być z obiadu ) wymieszać z posiekaną natką pietruszki, pokrojonym porem i resztą przypraw. Jajko wymieszać z śmietaną, dodać do ziemniaków.
    Do mięsa dodać 4 pokruszone krakersy i roztrzepane jajko, dobrze wymieszać. Sprawdzić smak.
    Spód wysmarowanej tortownicy 20-22 cm wyłożyć krakersami, nałożyć masę mięsną, potem ziemniaczaną, wyrównać powierzchnię.
    Ja górę przybrałam listkami natki pietruszki i zielonymi oliwkami.
    Zapiekankę pieczemy ok. 60 minut w 180-160 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń