Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem. Danie może być na obiad lub obiadokolację. Na pewno polubią ją wszyscy domownicy.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Mięso zmielić razem z marchewką, pietruszką i cebulą. Doprawić sosem sojowym, ziołami, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Z solą ostrożnie bo potem jeszcze dojdą słone krakersy. Mięso zakryć i odstawić do lodówki. Wymytego pora obgotować ok. 5 minut, zahartować zimną wodą, potem pokroić w cienkie paski. Tłuczone ziemniaki ( mogą być z obiadu ) wymieszać z posiekaną natką pietruszki, pokrojonym porem i resztą przypraw. Jajko wymieszać z śmietaną, dodać do ziemniaków. Do mięsa dodać 4 pokruszone krakersy i roztrzepane jajko, dobrze wymieszać. Sprawdzić smak. Spód wysmarowanej tortownicy 20-22 cm wyłożyć krakersami, nałożyć masę mięsną, potem ziemniaczaną, wyrównać powierzchnię. Ja górę przybrałam listkami natki pietruszki i zielonymi oliwkami. Zapiekankę pieczemy ok. 60 minut w 180-160 C.