Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zapiekanka zarówno dla dorosłych jak i tych mniejszych smakoszy... przypomina smaki dzieciństwa:)
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry grubości około 4 mm, obgotowujemy (prawie do miękkości). odstawiamy do wystygnięcia. Kotlety mielone dzielimy na kawałki (jak się uda to kroimy w plastry). Pomidora trzeba sparzyć, pokroić w plastry. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie z łyżką cukru.
Następnie w żaroodpornym naczyniu (lub na blasze wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia) układamy warstwami: plastry ziemniaków, kawałki kotletów mielonych, pomidorki pokrojone, kalafior.Ścieramy żółty ser na tarce. Rozgrzewamy piekarnik.
Całość posypujemy żółtym serem (można ser pokroić w plastry i poukładać je za zapiekance). POMYSŁ NA.. mieszamy z 200 ml wody i ze śmietaną. Polewamy zapiekankę i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
Zapiekankę pieczemy około 30 minut. Podajemy na gorąco jako danie główne lub na kolację.
Smacznego!