Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka młynarza - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z klopsikami - to pyszny pomysł na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga zaawansowanych zdolności kulinarnych. Danie charakteryzuje się delikatnie słodkim smakiem dyni połączonej z wyrazistą i lekko kwaskowatą śmietaną. Całość wieńczą nieco pikantne klopsiki, które wręcz rozpływają się w ustach.
Polecam.
Odsłon: 267
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 130
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5932
Polecam.
Odsłon: 267
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 130
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5932
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj al dente. Ostudź je i pokrój je w dość dużą kostkę. Dynię obierz i także pokrój w kostkę o podobnej wielkości do ziemniaki. Cebulę obierz i pokrój w ósemki.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Przełóż do niego wszystkie warzywa. Delikatnie je przemieszaj.
Przygotuj sos. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą śmietanę, jajka i przyprawy. Masa powinna mieć dość jednolitą konsystencję. Sos wylej na warzywa.
Przygotuj klopsiki. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) przełóż do osobnej miski i dobrze wyrób dłońmi. Masa mięsna powinna być elastyczna i mocno klejąca. Formuj niewielkie klopsiki. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Po usmażeniu ułóż je na wierzchu zapiekanki.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Zapiekankę ziemniaczaną z klopsikami piecz bez przykrycia przez ok. 45 minut. Danie podawaj udekorowane gałązkami tymianku i rozmarynu.