Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę nietypowe danie obiadowe. Rano dla córek usmażyłam naleśniki, ale stwierdziły że wolą płatki na mleku :) Tak więc co można zrobić z naleśnikami? A no właśnie może powstać bardzo smaczna zapiekanka.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4738
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4738
Składniki
Na ciasto naleśnikowe przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka, szczyptę soli, cukru, olej i mleko. Miksujemy dokładnie mikserem, dolewamy powoli wodę nadając odpowiednią gęstość. Odstawiamy na kilkanaście minut. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki ja tylko pod pierwszego podlewam kilka kropli oleju. Oczywiście możemy zrobić naleśniki według naszego sprawdzonego przepisu. Z tego przepisu wychodzi mi około 10 naleśników. Naleśniki kroimy w kostkę, ja dałam tylko 6 sztuk. Nasze warzywa czyścimy, następnie marchewkę, pietruszkę, seler, ścieramy na tarce z dużymi otworami. Cebulę, por, paprykę i pekinkę siekamy na drobno. Warzywa dusimy na oleju, ciągle mieszając, do chwili gdy zrobią się miękkie i przezroczyste, studzimy. Jajka ubijamy ze śmietaną dodając przyprawy by było dosyć pikantne. Masę jajeczną dodajemy do warzyw, mieszamy a następnie dodajemy kwadraciki naleśnikowe. Dokładnie wymieszane składniki wykładamy do natłuszczonej formy do zapiekania, posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
SMACZNEGO