Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka pasterska - ziemniaczana z mięsem mielonym
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13482
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 607
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2825
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13482
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 607
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2825
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki należy odcedzić, dodać pozostałe składniki na puree: śmietanę, miękkie masło, ser, pieprz, gałkę oraz opcjonalnie sól do smaku. Całość rozgnieść tłuczkiem na gładką masę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w mniejszą kostkę cebulę oraz marchewkę przez ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku , majeranek, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość wymieszać i smażyć do momentu, aż mięso straci swój różowy kolor. Po tym czasie dodajemy mrożony groszek, zalewamy całość passatą pomidorową i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Do naczynia żaroodpornego przekładamy przygotowane mięso mielone, a na wierzch wykładamy puree ziemniaczane. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Smacznego !