Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka pasterska - ziemniaczana z mięsem mielonym
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4854
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 109
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 142
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4854
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 109
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 142
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki należy odcedzić, dodać pozostałe składniki na puree: śmietanę, miękkie masło, ser, pieprz, gałkę oraz opcjonalnie sól do smaku. Całość rozgnieść tłuczkiem na gładką masę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w mniejszą kostkę cebulę oraz marchewkę przez ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku , majeranek, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość wymieszać i smażyć do momentu, aż mięso straci swój różowy kolor. Po tym czasie dodajemy mrożony groszek, zalewamy całość passatą pomidorową i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Do naczynia żaroodpornego przekładamy przygotowane mięso mielone, a na wierzch wykładamy puree ziemniaczane. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Smacznego !