Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka nelsońska to połączenie jajek, boczku, ziemniaków i śmietanowego sosu. Jak większość zapiekanek jest łatwa do zrobienia i całkiem przyjemnie się prezentuje:). Jest także bardzo sycąca, można nią zapełnić wiele głodnych brzuchów.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118103
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8420
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2150
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1546
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118103
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8420
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2150
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1546
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości i kroimy w plastry. 4 jajka gotujemy na twardo (1 zostawiamy do sosu), obieramy i również kroimy w plastry.
Cebulę i boczek kroimy w kostkę, pieczarki w grube plastry. Na suchej patelni podsmażamy boczek do zarumienienia, zdejmujemy go z patelni a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę i pieczarki do odparowania wody.
Mieszamy ze sobą śmietanę, surowe jajko, sól i przyprawy. Wszystkie przygotowane składniki (ziemniaki, cebulę, boczek, pieczarki, jajka, mozzarellę) umieszczamy w dużej misce, wlewamy sos śmietanowo-jajeczny i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni