Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, sycąca zapiekanka, która uda się każdemu i to bez większego wysiłku. Przygotujecie ją z trzech podstawowych składników: ziemniaków, szynki i żółtego sera. Do tego prosty sos beszamelowy i pyszny obiad gotowy.
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 195
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 364
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10930
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 195
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 364
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10930
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój na 3-4 mm plastry. Plasterki ziemniaków przełóż do garnka, zalej gorącą wodą, dodaj płaską łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości.
Szynkę pokrój w kostkę lub paski.
Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w cienkie piórka.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Cebulę z szynką podsmaż na złoty kolor.
Do rondelka przełóż masło, podgrzewaj na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj mąkę. Składniki energicznie mieszaj do połączenia. Następnie dodawaj stopniowo mleko. Na koniec wyłącz palnik. Sos dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oregano.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na spód wyłóż połowę ziemniaków. Na warstwę ziemniaków wyłóż podsmażoną cebulę z szynką. Składniki przykryj drugą warstwą ziemniaków. Zapiekankę zalej sosem beszamelowym.
Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Starty ser rozsyp na całej powierzchni zapiekanki.
Zapiekankę proboszcza wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 30 minut.