Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, sycąca zapiekanka, która uda się każdemu i to bez większego wysiłku. Przygotujecie ją z trzech podstawowych składników: ziemniaków, szynki i żółtego sera. Do tego prosty sos beszamelowy i pyszny obiad gotowy.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 596
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11971
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 596
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11971
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój na 3-4 mm plastry. Plasterki ziemniaków przełóż do garnka, zalej gorącą wodą, dodaj płaską łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości.
Szynkę pokrój w kostkę lub paski.
Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w cienkie piórka.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Cebulę z szynką podsmaż na złoty kolor.
Do rondelka przełóż masło, podgrzewaj na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj mąkę. Składniki energicznie mieszaj do połączenia. Następnie dodawaj stopniowo mleko. Na koniec wyłącz palnik. Sos dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oregano.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na spód wyłóż połowę ziemniaków. Na warstwę ziemniaków wyłóż podsmażoną cebulę z szynką. Składniki przykryj drugą warstwą ziemniaków. Zapiekankę zalej sosem beszamelowym.
Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Starty ser rozsyp na całej powierzchni zapiekanki.
Zapiekankę proboszcza wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 30 minut.