Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycący obiad na słodko <3 uwielbiany przez nas nie tylko w formie z jabłkami.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15750
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1487
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15750
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1487
Składniki
Czereśnie drylujemy, kroimy na pół, obtaczamy w cukrze, odstawiamy. W tym czasie ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru waniliowego i 2 łyżkami cukru. Ryż gotujemy do momentu kiedy będzie al dente, odcedzamy, trochę mleka zostawiamy. Odcedzony ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy mlekiem (jeśli nic nie zostało, to można zalać jeszcze szklanką zimnego mleka), na wierzch układamy czereśnie, polewamy sokiem, który puściły. Zapiekamy 20-25 min w temperaturze 180°C. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z miodem (opcjonalnie może być cukier).