Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z czereśniami

Zapiekanka ryżowa z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2165 Ocena: 48094

Dodano:

Odsłon: 2702

Sycący obiad na słodko <3 uwielbiany przez nas nie tylko w formie z jabłkami.

Składniki

  • 150 g ryżu
  • 600 ml mleka (opcjonalnie 200 ml dodatkowo)
  • 30 g cukru waniliowego (opcjonalnie 2 łyżeczki esencji waniliowej)
  • 6 łyżek cukru
  • 300-400 g czereśni
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czereśnie drylujemy, kroimy na pół, obtaczamy w cukrze, odstawiamy.

    W tym czasie ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru waniliowego i 2 łyżkami cukru.

    Ryż gotujemy do momentu kiedy będzie al dente, odcedzamy, trochę mleka zostawiamy.

    Odcedzony ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy mlekiem (jeśli nic nie zostało, to można zalać jeszcze szklanką zimnego mleka), na wierzch układamy czereśnie, polewamy sokiem, który puściły.

    Zapiekamy 20-25 min w temperaturze 180°C.

    Podajemy ze śmietaną wymieszaną z miodem (opcjonalnie może być cukier).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń