Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z mięsem

Zapiekanka ryżowa z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2188 Ocena: 48547

Dodano:

Odsłon: 6042

Kolejne danie z cyklu „robi się samo” Przygotowanie całości to nie więcej niż 10 min. Resztę roboty robi piekarnik, my od czasu do czasu zamieszamy.

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2/3 szklanki ryżu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łopatkę kroimy w większą kostkę, dodajemy starte na dużych oczkach jarzyny, pokrojonego w piórka pora, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko łączymy z musztardą i bulionem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 20 min, następnie mieszamy z ryżem i zapiekamy (też pod przykryciem) 30 min.
    Następnie ponownie mieszamy i zapiekamy jeszcze 10 min (bez przykrycia).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń