Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zapiekanka, bardzo sycąca i łatwa w wykonaniu. Nadaje się na każdą okazję, można ją przygotować dużo wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 10
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 712
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 29
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 10
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 712
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 29
Składniki
Wstawiamy wodę na ryż, a następnie gotujemy go 5 minut krócej niż zaleca producent. Mięso z uda kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy je przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem.
Tak przygotowane mięso, obsmażamy krótko na patelni z dodatkiem odrobiny oleju.
Zdejmujemy mięso z patelni i wykładamy na nią warzywa. Smażymy nieco krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. Chodzi o to, aby warzywa nie rozpadały się potem w zapiekance.
Białą część pora kroimy w talarki, dodajemy do niego żółty ser, starty na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy. W ten sposób mamy przygotowane wszystkie składniki zapiekanki.
Na dno naczynia żaroodpornego, wykładamy ryż.
Na ryżu układamy połowę z przygotowanej ilości pora z serem i majonezem.
Następnie wykładamy przesmażone kawałki mięsa z kurczaka.
Mięso przykrywamy warzywami.
Całość pokrywamy pozostałą ilością pora z serem i majonezem, jako ostatni składnik zapiekanki.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i zapiekamy przez około 45 minut.
Smakuje wybornie, życzę smacznego.