Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste i tanie danie obiadowe, które przygotujecie bez włączania piecyka. Zapiekankę proponuję przygotować dzień wcześniej gdyż odgrzewana wygląda i smakuje jeszcze lepiej.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 57
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 585
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2016
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4012
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 57
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 585
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2016
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4012
Składniki
Na początku proponuję przygotować beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy by uzyskać zasmażkę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko, mieszamy, żeby nie było grudek. Ponownie stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Beszamel doprawiamy solą i startą gałką muszkatołową. Na głębokiej nieprzywierającej patelni układamy plastry boczku następnie warstwę z pokrojonego w plastry selera, smarujemy cienką warstwą sosu i posypujemy startym serem. Układamy kolejną warstwę selera, sos i ser i tak do wykończenia składników. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Gdy seler jest miękki dusimy chwilę bez przykrycia, żeby sos trochę odparował. Przed podaniem dobrze żeby zapiekanka "odpoczęła" przez około 15 minut, to ładnie uda nam się ją przełożyć na półmisek i kroić zgrabne porcje. Najlepiej jednak, gdy całkowicie wystygnie, a następnie przez noc zostanie schłodzona w lodówce. Następnego dnia zimną należy pokroić w porcje i odgrzać. Wtedy smakuje i prezentuje się znakomicie. Szczególnie jeśli posypiecie młodymi listkami rukoli lub natką pietruszki. Tak jak pisałam wyżej to danie najlepiej smakuje na drugi dzień po podgrzaniu, więc jest to idealna propozycja na danie do pracy lub propozycja obiadu, który można przygotować dzień wcześniej.