Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z bakłażanem, czyli podkręcona wersja smacznego dania.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Na oliwie zeszkliłam posiekaną cebulę a po chwili dodałam mięso mielone i posiekany czosnek. Do mięsa dodałam przyprawy- można włoskie, lub w tym przypadku greckie. Do przesmażonego sosu dodałam jeszcze sos pomidorowy i podsmażałam około 10 minut.
Do formy nałożyłam sos mięsny wymieszany z makaronem spagetti ugotowanym na lekko twardo. Makaron posypałam jeszcze serem - połową- aby zapiekanka była zwarta.
Kolejna warstwa to przesmażone na oliwie bakłażany, je tez trzeba lekko posolić. Zaplątała mi się jeszcze cukinia ale nie jest ona konieczna.
Jeszcze beszamel serowy. Na bardzo małym ogniu, w rondelku rozpuszcza się masło. Dosypuje mąkę i ją miesza do lekkiego zeszklenia. Powoli wlewa mleko i się miesza. Na koniec już można zdjąć z ognia, dodać połowę startego sera, gałkę sól i pieprz do smaku.
Piekłam do mocnego zrumienienia. Około 45 minut. Uwaga beszamel lubi się z wierzchu przypalić najlepiej jest zapiekankę w pierwszej połowie pieczenia przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Najlepiej się kroi wyjęta wcześniej przed podaniem.
Smacznego :)