Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka spaghetti

Zapiekanka spaghetti

Autor:

Przepisów i artykułów: 907 Ocena: 18353

Dodano:

Odsłon: 1229

Z bakłażanem, czyli podkręcona wersja smacznego dania.

Składniki

  • makaron spaghetti 25 dag
  • Mięso mielone wołowe lub indycze 25 dag
  • Cebula i 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i oregano lub
  • chili, koper włoski, cynamon, kumin, i oregano i sól
  • Sos pomidorowy 250 ml
  • Bakłażan
  • beszamel: masło łycha, mąka 2 łychy, mleko 1-1,5 szkl
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Ser żółty twardy lub wyrazisty 20 dag do beszamelu i do makaronu
  • Oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka spaghetti

Przygotowanie

  1. Na oliwie zeszkliłam posiekaną cebulę a po chwili dodałam mięso mielone i posiekany czosnek. Do mięsa dodałam przyprawy- można włoskie, lub w tym przypadku greckie. Do przesmażonego sosu dodałam jeszcze sos pomidorowy i podsmażałam około 10 minut.

  2. Do formy nałożyłam sos mięsny wymieszany z makaronem spagetti ugotowanym na lekko twardo.
    Makaron posypałam jeszcze serem - połową- aby zapiekanka była zwarta.

  3. Kolejna warstwa to przesmażone na oliwie bakłażany, je tez trzeba lekko posolić. Zaplątała mi się jeszcze cukinia ale nie jest ona konieczna.

  4. Jeszcze beszamel serowy.
    Na bardzo małym ogniu, w rondelku rozpuszcza się masło. Dosypuje mąkę i ją miesza do lekkiego zeszklenia. Powoli wlewa mleko i się miesza. Na koniec już można zdjąć z ognia, dodać połowę startego sera, gałkę sól i pieprz do smaku.

  5. Piekłam do mocnego zrumienienia. Około 45 minut. Uwaga beszamel lubi się z wierzchu przypalić najlepiej jest zapiekankę w pierwszej połowie pieczenia przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.
    Najlepiej się kroi wyjęta wcześniej przed podaniem.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń