Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Następny pomysł na zapiekankę warzywną na obiad czy kolację.
Nóż i deska do krojenia, durszlak, garnek, patelnia, łyżka, łyżeczka, szpatułka
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6318
Polecam.
Odsłon: 346
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6318
Polecam.
Odsłon: 346
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
Umyte i podzielone na ćwiartki lub 8 części brokułu wrzucamy do wody i zaczynamy gotować. Wrzucamy kardamon oraz ziele angielskie
Obieramy i myjemy marchew, którą po umyciu kroimy w cienkie plastry i rzucamy na wodę z brokułem.
W tym czasie odcinamy górną część pora, kroimy go najpierw wzdłuż, s potem na plastry, następnie cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie w plastry. Papryczkę oczyszczamy z gniazda i pestek i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno kroimy
Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i smażymy por, cebule chili i czosnek przez 5 minut.
Brokuł i marchew powinny już się zagotować. Wyłączamy gaz i trzymamy w wodzie. Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mąkę i mieszamy.
Dodajemy stopniowo mleko i dokładnie rozprowadzamy, by nie doprowadzić do powstania grudek. Najlepiej jest zestawić z ognia podczas dodawania mleka.
Dodajemy masło orzechowe i rozprowadzamy dokładnie.
Sos beszamelowy po ponownym podstawieniu ma ogień powinien zgęstnieć.
Teraz dodajemy starty na tarce ser, zostawiając garść na posypanie wierzchu.
Teraz odsączamy z wody warzywa z garnka i wkładamy do naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę. Dodajemy zawartość patelni i delikatnie mieszamy albo tylko układamy na warzywa z garnka. W tym momencie rozgrzewamy piekarnik, 220 stopni Celsjusza.
Na wierzch wykładamy sos beszamelowy
Posypujemy gałką muszkatołową
Posypujemy pozostałym serem i układamy na wierzchu. Posypujemy szczypiorkiem
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza około 20 minut na opcji góra-dół albo jak ser będzie bulgotała i się zrumieni.