Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna pod beszamelem

Zapiekanka warzywna pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 307

Szparagi

Składniki

  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera lazur lub innego sera z pleśnią
  • gałka muszkatołowa wg uznania
  • sól, pieprz, opcjonalnie suszone papryczki piri piri
  • 200 g marchewki z groszkiem
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • pęczek szparagów gatunek wg uznania
  • ser żółty do posypania zapiekanki wg uznania
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy szparagi oraz jeśli są mrożone warzywa(marchewka i groszek) w lekko posolonej wodzie z cukrem ok. 5 minut.

  2. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy: 2 łyżki masła roztapiany w rondelku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy dolewając mleko. Cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Przyprawiamy i dodajemy sera lazur aby się rozpuścił.

  3. Przygotowujemy naczynie żaroodporne wlewamy trochę sosu, wykładamy warzywa w kolejności: szparagi, marchewka z groszkiem, papryka i wlewamy resztę sosu i posypujemy serem żółtym. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń