Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna z mozzarellą.

Zapiekanka warzywna z mozzarellą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1393

Dodano:

Odsłon: 3255

Zapiekane warzywa z mozzarellą to świetne zestawienie . Pasuje jako danie na obiad , ale i na kolację.

Składniki

  • ziemniaki 4 szt.
  • marchew 3 szt.
  • fasolka szparagowa 50 dag.
  • mozzarella 1 szt
  • masło 10 dag.
  • mleko 150 ml.
  • mąka 1 łyżka
  • masło do wysmarowania +bułka tarta do wysypania
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta
  • Cebula biała 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • olej do podsmażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka warzywna z mozzarellą.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchewkę obieram gotuję i studzę. W osobnym garnku gotuję fasolkę i odcedzam.Cebulę i czosnek obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam.

  2. Blachę do zapiekanki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Na spód rozkładam pokrojone w plasterki ziemniaki. Następnie rozkładam cebulkę,fasolkę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Mozzarellę kroję w kostkę i rozkładam na wierzchu.

  3. W garnku rozpuszczam masło , dodaję mąkę i ciągle mieszając wlewam mleko. Solę i pieprzę. Doprowadzam do zagotowania ciągle mieszając , jeżeli jest za gęste dodaję jeszcze trochę mleka. Po zagotowaniu wylewam na zapiekankę.

  4. Piekę w piekarniku 20 minut w 200 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń