Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka na koniec lata i początek jesieni: jeszcze z letnimi pomidorami, cukinią i papryką i już z jesienną brukselką z sosem śmietanowo-serowym.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25835
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2911
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1369
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25835
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2911
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1369
Składniki
Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści, gotujemy w osolonej wodzie al dente, odsączamy i odstawiamy. Cukinie obieramy /jeśli są młode i mają delikatne skórki możemy nie obierać/, kroimy w plastry, lekko solimy, odstawiamy na 30 min a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem z powstałego soku. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na jego spodzie układamy 2/3 plastrów cukinii. Cebulę obieramy, kroimy, przelewamy wrzątkiem na sicie i odsączamy. Pomidory przelewamy wrzątkiem obieramy, kroimy w plastry lub kostkę i wraz z połową cebuli układamy na cukinii. Oprószamy solą. Na wierzchu układamy odsączoną brukselkę.
Na brukselce układamy pokrojoną w kostkę paprykę i resztę cebuli.
Śmietanę mieszamy z keczupem, drobno startym żółtym serem i doprawiamy do smaku. Sos przekładamy na zapiekankę.
Na wierzchu układamy pozostałe plastry cukinii i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min.