Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka na koniec lata i początek jesieni: jeszcze z letnimi pomidorami, cukinią i papryką i już z jesienną brukselką z sosem śmietanowo-serowym.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2718
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1244
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 708
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 62
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2718
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1244
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 708
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 62
Składniki
Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści, gotujemy w osolonej wodzie al dente, odsączamy i odstawiamy. Cukinie obieramy /jeśli są młode i mają delikatne skórki możemy nie obierać/, kroimy w plastry, lekko solimy, odstawiamy na 30 min a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem z powstałego soku. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na jego spodzie układamy 2/3 plastrów cukinii. Cebulę obieramy, kroimy, przelewamy wrzątkiem na sicie i odsączamy. Pomidory przelewamy wrzątkiem obieramy, kroimy w plastry lub kostkę i wraz z połową cebuli układamy na cukinii. Oprószamy solą. Na wierzchu układamy odsączoną brukselkę.
Na brukselce układamy pokrojoną w kostkę paprykę i resztę cebuli.
Śmietanę mieszamy z keczupem, drobno startym żółtym serem i doprawiamy do smaku. Sos przekładamy na zapiekankę.
Na wierzchu układamy pozostałe plastry cukinii i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min.