Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poza urlopem zamarzyły ci się góralskie smaki? Nasza zapiekanka z bacówki przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom zakopiańskich potraw, ale też wszystkim tym, którzy lubią niebanalne połączenia smaków.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 501
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 501
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i podgotuj na półmiękko. W czasie ich gotowania obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój.
Zdejmij osłonkę z kiełbasy zwyczajnej i pokrój na plasterki. Podsmaż na patelni razem z cebulą.
Przygotuj sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, cukier i czosnek niedźwiedzi – wszystko dokładnie wymieszaj.
Oscypek zetrzyj na tarce grubych oczkach. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, zdejmij je z palnika, przestudź i pokrój na talarki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wybierz program góra/dół.
Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Wykładaj na nim warstwami poszczególne składniki: ziemniaki, kiełbasę z cebulą, żurawinę i sos czosnkowy. Na samym wierzchu rozłóż starty oscypek.
Zapiekankę z bacówki umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 30 minut.
Zapiekanka smakuje najlepiej na ciepło, ale także nieco przestudzona będzie wyśmienita.