Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poza urlopem zamarzyły ci się góralskie smaki? Nasza zapiekanka z bacówki przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom zakopiańskich potraw, ale też wszystkim tym, którzy lubią niebanalne połączenia smaków.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4959
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419165
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4959
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419165
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i podgotuj na półmiękko. W czasie ich gotowania obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój.
Zdejmij osłonkę z kiełbasy zwyczajnej i pokrój na plasterki. Podsmaż na patelni razem z cebulą.
Przygotuj sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, cukier i czosnek niedźwiedzi – wszystko dokładnie wymieszaj.
Oscypek zetrzyj na tarce grubych oczkach. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, zdejmij je z palnika, przestudź i pokrój na talarki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wybierz program góra/dół.
Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Wykładaj na nim warstwami poszczególne składniki: ziemniaki, kiełbasę z cebulą, żurawinę i sos czosnkowy. Na samym wierzchu rozłóż starty oscypek.
Zapiekankę z bacówki umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 30 minut.
Zapiekanka smakuje najlepiej na ciepło, ale także nieco przestudzona będzie wyśmienita.