Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poza urlopem zamarzyły ci się góralskie smaki? Nasza zapiekanka z bacówki przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom zakopiańskich potraw, ale też wszystkim tym, którzy lubią niebanalne połączenia smaków.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 28
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3514
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 115
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 841
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 28
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3514
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 115
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 841
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i podgotuj na półmiękko. W czasie ich gotowania obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój.
Zdejmij osłonkę z kiełbasy zwyczajnej i pokrój na plasterki. Podsmaż na patelni razem z cebulą.
Przygotuj sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, cukier i czosnek niedźwiedzi – wszystko dokładnie wymieszaj.
Oscypek zetrzyj na tarce grubych oczkach. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, zdejmij je z palnika, przestudź i pokrój na talarki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wybierz program góra/dół.
Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Wykładaj na nim warstwami poszczególne składniki: ziemniaki, kiełbasę z cebulą, żurawinę i sos czosnkowy. Na samym wierzchu rozłóż starty oscypek.
Zapiekankę z bacówki umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 30 minut.
Zapiekanka smakuje najlepiej na ciepło, ale także nieco przestudzona będzie wyśmienita.