Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z batatów to pożywna, ale jednocześnie lekka potrawa wegetariańska, która może stanowić samodzielne danie. Nie musisz obawiać się, że nie ma w niej mięsa. Zapiekanka jest na tyle bogata w smak i kolory, że z pewnością zachwyci nawet mięsożerców. Danie możesz uzupełnić sałatką z sezonowych warzyw lub surówką z kapusty. Podnosząc poziom sytości dania, zaserwuj ją z kromką razowego chleba.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 11
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 11
Składniki
Ugotuj ziemniaki i bataty w mundurkach, aby były półtwarde. Następnie ostudź, obierz i pokrój w plasterki. Pomidory także pokrój w plasterki (uprzednio możesz obrać ze skórki). Odłóż warzywa na później.
Wykonaj sos. W rondelku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i drobno posiekaną cebulkę. Podsmaż chwilę, aż warzywa staną się błyszczące, następnie dodaj suszone oregano i mieloną kolendrę. Wrzuć 50 g utartego na drobnych oczkach sera, a na końcu dodaj śmietanę. Wymieszaj sos i odstaw.
Na dno żaroodpornego naczynia lub ceramicznej foremki wyłóż 2 łyżki sosu i rozprowadź. Ułóż plasterki batatów, ziemniaków i pomidorów, po czym polej połową sosu. Wyłóż resztę warzyw i wylej sos. Przykryj foremkę folią aluminiową i włóż do pieca nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię, posyp zapiekankę resztą tartego sera i wstaw na dodatkowe 5-7 minut. Po upieczeniu odczekaj około 10 minut i podawaj zapiekankę.