Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz w domu pieczywo, z którego nie będziesz robić już kanapek? Wypróbuj zapiekankę z chleba i szynki, która świetnie sprawdza się na obiad i na kolację. Do jej przygotowania możesz wykorzystać również warzywa zalegające w lodówce. Przepis jest dość uniwersalny. Przepis w stylu zero waste dla osób, które nie lubią marnować jedzenia.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Najpierw pokrój pomidory tak, aby było 10 plasterków. Szynkę podziel na paski.
W wysokim naczyniu połącz śmietanę z jajkami i koncentratem pomidorowym, energicznie mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Rozsmaruj tłuszcz na spodzie naczynia żaroodpornego. Ułóż dwa rzędy składników, na przemian wykładając kromkę chleba, pomidora i kilka pasków szynki. Całość zalej przygotowaną masą jajeczno-śmietanową. Odchyl delikatnie składniki, aby sos dostał się do środka. Posyp oregano i serem tartym.
Wstaw zapiekankę z chleba i szynki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zostaw na 20 minut. Podawaj gorącą.