Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka prawie jak inne tylko może trochę odchudzona. Nie musi być tylko wołowina ale może być też mięso drobiowe które jeszcze bardziej daje tą odchudzoną lekką wersję. Ale nie to zwraca uwagę tym przepisie. Jogurt zmieszany z jajkami podczas zapiekania ścina się i tworzy taką prawie twarogową powierzchnię. Dosyć ciekawe i inne połączenie, dobrze też smakuje na następny dzień.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 270
Królowa grilla :)
Odsłon: 71
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 63
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 270
Królowa grilla :)
Odsłon: 71
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 63
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i lekko przysmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso i smażyć aż zmieni kolor. Dodać pokrojone w kostkę marchewki i pomidory i przyprawy. Smażyć przez 5 minut,
Obrane kartofle pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Cukinię wraz ze skórką pokroić w plasterki około ½ cm grubości.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę mięsa. Przykryć kartoflami i cukinią i posypać solą i pieprzem. Na to wyłożyć mięso i zakończyć warstwą z kartofli i cukinii posypać solą i pieprzem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika.
Wyjąc po 20 minutach. Nałożyć na wierzch jogurt wymieszany z jajkami i przyprawami. Posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze przez 20-25 minut.