Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon warzywny w pełni więc trzeba korzystać:) Dziś polecam zapiekankę cukiniową z papryką, pieczarkami, resztką wędlin /u mnie była to szynka/ i żółtym serem. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacyjne:)
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1859
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5662
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5641
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1859
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5662
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5641
Składniki
Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na cukinii. /Możemy je wcześniej lekko podsmażyć na tłuszczu ale nie jest to konieczne/ Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i układamy na pieczarkach. Wędlinę/szynkę kroimy w paseczki i układamy na warzywach.
Przygotowujemy sos: masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę i przesmażamy mieszając i uważając by się nie przypaliła. Następnie wlewamy mleko energicznie mieszając, nie przerywając mieszania podgrzewamy do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem, polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy ok. 25 min - aż wierzch lekko się zarumieni.