Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli starasz się gotować w duchu zero waste, z pewnością spodoba ci się pomysł na zapiekankę z czerstwego chleba. Obok bochenka sprzed kilku dni i sosu, możesz wykorzystać do niej niemal dowolne składniki – warzywa, wędliny, ryby. Najlepiej te, które zalegają już zbyt długo w lodówce!
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 176
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2176
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 176
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2176
Składniki
Pokrój kiełbasę na paseczki. Możesz też zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Wysmaż na patelni. Odłóż na bok, pozostawiając na patelni tłuszcz, który się wytopił.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na tej samej tarce obierz cukinię. Cukinię posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź nadmiar soku. Pokrój drobno cebulę.
Podsmaż cebulę na tłuszczu z kiełbasy. Jeśli jest go zbyt mało, dodaj trochę masła lub oleju. Po chwili dołóż na patelnię marchewkę i cukinię. Smaż chwilę – do miękkości warzyw.
Ogrzej masło do temperatury nieco wyższej od pokojowej – tak, by było bardzo plastyczne, ale nie płynne. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pokrój chleb na kromki i rozsmaruj na nich masło czosnkowe. Pokrój kromki na mniejsze kawałki. Wyłóż je na blachę do pieczenia. Wstaw na 5-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po podpieczeniu chleba pozostaw piekarnik włączony.
Rozkłóć jajko i żółtka. Wymieszaj ze śmietaną i około 2/3 startego na tarce sera. Dopraw oregano, gałką muszkatołową i pieprzem. Sól dodaj ostrożnie – słony jest ser i kiełbasa.
Ułóż warstwę kawałków podpieczonego chleba na dnie naczynia żaroodpornego. Zasyp połową kiełbasy i warzyw. Zalej równomiernie połową sosu. Ułóż kolejną warstwę chleba. Zasyp resztą warzyw i kiełbasy. Wylej resztę sosu. Całość oprósz resztą startego sera. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Zapiekanka z czerstwego chleba jest pyszna zarówno na gorąco, jak i po wystudzeniu.