Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z jarzyn i wędliny w cieście francuskim

Zapiekanka z jarzyn i wędliny w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 436

Dodano:

Odsłon: 1618

Mogę powiedzieć,że zrobienie tego dania nie nastręcza żadnych trudności i jest zdrowe a na dodatek bardzo dobre.

Składniki

  • Ciasto francuskie 2 okrągłe placki
  • 30 dag. pieczarek
  • 3 średnie papryki ( czerwona,żółta,zielona)
  • 1/2 dużej cebuli
  • 10 dag. boczku wędzonego
  • 20 dag. szynki lub innej wędliny
  • 3 mozzarelle duże
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta do formy i troszkę tłuszczu
  • sól , pieprz jeżeli ktoś lubi ostro to troszkę papryki ostrej
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w talarki około 3 mm.
    Paprykę umyć i usunąć wszystkie nasionka z wewnątrz a następnie pokroić w paski też około 3 mm.Następnie kroimy boczek i cebulę w drobną kostkę. I tak mamy przygotowane produkty do dalszych czynności.

  2. Pieczarki smażymy na maśle aż odparuje z nich woda i przekładamy do miseczki aby ostygły.Paprykę dusimy też na maśle z odrobiną wody pod przykryciem aż do jej miękkości. Mieszamy i sprawdzamy czy jest jeszcze woda. Kiedy jest już prawie miękka to zdejmujemy pokrywkę i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu do odparowania wody i wykładamy do pieczarek aby też przestygło. Następnie zeszklimy troszkę cebulę w maśle co pozostało z pieczenia pieczarek i papryki a następnie wrzucamy boczek pokrojony w drobną kostkę i doprawiamy solą,pieprzem według swojego gustu i podsmażamy do zarumienienia się boczku i też to wykładamy do miseczki z pieczarkami i papryką aby przestygło.Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

  3. Teraz bierzemy okrągła tortownice i smarujemy ją tłuszczem a następnie obsypujemy bułką tartą. Jeden placek ciasta układamy na dno i zaginamy brzegi ku górze.Drugi placek pociąłem w paski troszkę wyższe od formy i obłożyłem boki. Następnie zacząłem wypełniać ją. Na sam spód połowę mieszanki którą wcześniej przygotowaliśmy. Potem 1 i 1/2 kroimy w plasterki i układamy na górę a następnie szynkę w plasterkach.Drugą warstwę robimy identycznie i na koniec zawijamy ciasto co pozostał do środka. A z ciasta co pozostało pociąłem cieńsze paski i ułożyłem na górę. Nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy aż ciasto nam się ładnie zarumieni. Około 40-60 min. SMACZNEGO.........

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń