Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mogę powiedzieć,że zrobienie tego dania nie nastręcza żadnych trudności i jest zdrowe a na dodatek bardzo dobre.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4803
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4803
Składniki
Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w talarki około 3 mm. Paprykę umyć i usunąć wszystkie nasionka z wewnątrz a następnie pokroić w paski też około 3 mm.Następnie kroimy boczek i cebulę w drobną kostkę. I tak mamy przygotowane produkty do dalszych czynności.
Pieczarki smażymy na maśle aż odparuje z nich woda i przekładamy do miseczki aby ostygły.Paprykę dusimy też na maśle z odrobiną wody pod przykryciem aż do jej miękkości. Mieszamy i sprawdzamy czy jest jeszcze woda. Kiedy jest już prawie miękka to zdejmujemy pokrywkę i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu do odparowania wody i wykładamy do pieczarek aby też przestygło. Następnie zeszklimy troszkę cebulę w maśle co pozostało z pieczenia pieczarek i papryki a następnie wrzucamy boczek pokrojony w drobną kostkę i doprawiamy solą,pieprzem według swojego gustu i podsmażamy do zarumienienia się boczku i też to wykładamy do miseczki z pieczarkami i papryką aby przestygło.Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Teraz bierzemy okrągła tortownice i smarujemy ją tłuszczem a następnie obsypujemy bułką tartą. Jeden placek ciasta układamy na dno i zaginamy brzegi ku górze.Drugi placek pociąłem w paski troszkę wyższe od formy i obłożyłem boki. Następnie zacząłem wypełniać ją. Na sam spód połowę mieszanki którą wcześniej przygotowaliśmy. Potem 1 i 1/2 kroimy w plasterki i układamy na górę a następnie szynkę w plasterkach.Drugą warstwę robimy identycznie i na koniec zawijamy ciasto co pozostał do środka. A z ciasta co pozostało pociąłem cieńsze paski i ułożyłem na górę. Nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy aż ciasto nam się ładnie zarumieni. Około 40-60 min. SMACZNEGO.........