Bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczano mięsna. Nadaje się na obiad lub kolację.
Zapiekanka z jelenia
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 400 g mięsa z jelenia
- 150 g masła
- 125 ml mleka
- cebula
- pomidor
- kilka śliwek suszonych
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka estragonu
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 400 g mięsa z jelenia
- 150 g masła
- 125 ml mleka
- cebula
- pomidor
- kilka śliwek suszonych
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka estragonu
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz

Etapy przygotowania
Ziemniaki gotujemy i razem z rozpuszczonym masłem (75 g ) ,gałką muszkatołową ,papryką i mlekiem ,ubijamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki ,gotujemy do miękkości ,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej estragon i rozmaryn. Dodajemy ją do zmielonego mięsa (razem z tłuszczem) i pokrojonymi w kostkę śliwkami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy warstwami połowę ziemniaków ,mięso ,pokrojony w plastry pomidor i pozostałe ziemniaki. Pieczemy 30 min w temp 200°C.

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 307

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 365
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 307

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 365



Składniki
- 500 g ziemniaków
- 400 g mięsa z jelenia
- 150 g masła
- 125 ml mleka
- cebula
- pomidor
- kilka śliwek suszonych
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka estragonu
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz
Ziemniaki gotujemy i razem z rozpuszczonym masłem (75 g ) ,gałką muszkatołową ,papryką i mlekiem ,ubijamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki ,gotujemy do miękkości ,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej estragon i rozmaryn. Dodajemy ją do zmielonego mięsa (razem z tłuszczem) i pokrojonymi w kostkę śliwkami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy warstwami połowę ziemniaków ,mięso ,pokrojony w plastry pomidor i pozostałe ziemniaki. Pieczemy 30 min w temp 200°C.