Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 874 Ocena: 16763

Dodano:

Odsłon: 4049

Sposób na wykorzystanie nadmiaru kapusty włoskiej. Zakupiona kapusta do innego dania z niej okazała się zbyt duża, pozostało jej sporo, więc została zapieczona.

Składniki

  • mała kapusta włoska
  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego surowego boczku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę pokroiłem na drobne kawałki, obgotowałem w osolonej wodzie ok 3 minut.
    Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarowałem olejem i wstawiłem do piekarnika.
    Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oliwie, dodałem połowę boczku pokrojonego w kostkę oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko poddusiłem.
    W misce zmiksowałem: mąkę, jajka i mleko, aż powstała gładka masa. Dodałem resztę boczku pokrojonego również w kostkę oraz posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem ( bez nadmiaru tłuszczu ). Wszystko dokładnie wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem.

  2. Wyjąłem naczynie żaroodporne i na dno wylałem połowę ciasta, na to wyłożyłem kapustę, posoliłem. Następnie wylałem a na nią pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na ok. 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 23 września 2018 Ale finezja! Świetna propozycja :) Spróbowałabym z ogromną przyjemnością :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 23 września 2018 Zapiekanka wygląda pysznie,nie rozlatuje się, to chyba przez dodane jajka.Też tak robię.:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń