Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza jaglana jest nieocenionym źródłem witamin i składników odżywczych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych czy śniadań. Serwowana zarówno na słodko jak i wytrawnie. W każdym wydaniu pyszna. Ta pachnąca cynamonem zapiekanka serwowana na ciepło i podana z kleksem jogurtu naturalnego smakuje bajecznie. Idealna propozycja na obiad na słodko lub deser.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 811
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4737
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 811
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4737
Składniki
Kaszę przesypać na sitko, przelać wrzątkiem i przepłukać zimną wodą. W rondlu zagotować mleko z wodą oraz szczyptą soli. Kiedy mleko z wodą będą gorące dodać kaszę i masło. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, do chwili, aż kasza wchłonie cały płyn. Do ugotowanej kaszy dodać cukier (lub ksylitol) wymieszać i przykryć pokrywką. Odstawić na ok. 10 minut. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na plasterki. Dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym odrobiną masła) układać naprzemiennie warstwę kaszy i jabłek. Wierzchnią warstwę kaszy posmarować jogurtem naturalnym i ułożyć plasterki jabłek. Zapiekać w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż jabłka z wierzchu się zarumienią. Zapiekankę podawać gorącą z kleksem jogurtu naturalnego.