Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki, kaszanka, boczek i kapusta kiszona - czyli wszystko co najlepsze w jednej zapiekance. Takim daniem z grilla z pewnością zaskoczycie swoich gości!
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21789
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 438
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21789
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 438
Składniki
Moje zapiekanki robiłam na grillu w foremkach aluminiowych. Ziemniaki podgotowujemy (od momentu wrzenia wody wystarczy 10 minut). Kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę. Foremki lekko natłuszczamy olejem. Do każdej dajemy odrobinę boczku, po 1/4 ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i dużą ilością majeranku.
Na ziemniaki wykładamy pozostały boczek i cebulę.
Następnie poszatkowaną kapustę kiszoną (nie odciskajcie jej za bardzo!) i pokrojone kaszanki. Pieprzymy.
Foremki przykrywamy szczelnie folią i grillujemy. Do tego dania potrzebna jest wysoka temperatura, więc trzeba robić je na dużym żarze. Grillujemy co najmniej 1 godzinę - wtedy najlepiej zajrzeć do środka i ewentualnie przedłużyć. Danie można wykonać także w kociołku do pieczonych, ale będzie trzeba bardzo dobrze go natłuścić. W razie niepogody zapiekankę można oczywiście upiec w piekarniku w formie żaroodpornej.
Zapiekanka wyszła rewelacyjna! Świetnie smakuje z dodatkiem musztardy.