Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki, kaszanka, boczek i kapusta kiszona - czyli wszystko co najlepsze w jednej zapiekance. Takim daniem z grilla z pewnością zaskoczycie swoich gości!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10414
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336749
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4290
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423636
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10414
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336749
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4290
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423636
Składniki
Moje zapiekanki robiłam na grillu w foremkach aluminiowych. Ziemniaki podgotowujemy (od momentu wrzenia wody wystarczy 10 minut). Kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę. Foremki lekko natłuszczamy olejem. Do każdej dajemy odrobinę boczku, po 1/4 ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i dużą ilością majeranku.
Na ziemniaki wykładamy pozostały boczek i cebulę.
Następnie poszatkowaną kapustę kiszoną (nie odciskajcie jej za bardzo!) i pokrojone kaszanki. Pieprzymy.
Foremki przykrywamy szczelnie folią i grillujemy. Do tego dania potrzebna jest wysoka temperatura, więc trzeba robić je na dużym żarze. Grillujemy co najmniej 1 godzinę - wtedy najlepiej zajrzeć do środka i ewentualnie przedłużyć. Danie można wykonać także w kociołku do pieczonych, ale będzie trzeba bardzo dobrze go natłuścić. W razie niepogody zapiekankę można oczywiście upiec w piekarniku w formie żaroodpornej.
Zapiekanka wyszła rewelacyjna! Świetnie smakuje z dodatkiem musztardy.