Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kaszanki to niedrogie, a zarazem przepyszne danie obiadowe. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznej potrawy z grilla czy patelni. Danie jest sycące, a dolna pierzynka z ziemniaków stanowi idealne, aczkolwiek zaskakujące wykończenie. Danie zachęca aromatem majeranku i świeżego szczypiorku.
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4445
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21665
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4445
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21665
Składniki
Na samym początku zetrzyj na tarce o grubych oczkach żółty ser i odłóż na bok. Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Wystudź ziemniaki i pokrój na plastry. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Na patelni umieść olej do smażenia i cebulę. Smaż ją do zarumienienia, często mieszając, a pod koniec smażenia dodawaj kaszankę z flaka, kawałek po kawałku, a także wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę. Wszystko mieszaj i podsmażaj, dodając do smaku majeranek oraz pozostałe przyprawy. W międzyczasie wstaw piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i wyłóż ziemniakami. Na to połóż kaszankę z cebulą. Oprósz wszystko uprzednio starkowanym, żółtym serem.
Naczynie wstaw do piekarnika i ustaw tryb góra-dół. Piecz zapiekankę około 30 minut, aż do czasu gdy ser na wierzchu się rozpuści i lekko zarumieni. Przed podaniem, danie możesz oprószyć wcześniej posiekanym szczypiorkiem.