Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka i warzyw

Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka i warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1786

Dodano:

Odsłon: 764

Uwielbiamy zapiekanki tzw. " na szybko i z niczego". Można przemycić najróżniejsze składniki i wykorzystać to co akurat mamy w lodówce. Szybki misz mas i pyszne danie gotowe. Tym razem polecam zapiekankę z kaszą jaglaną, gotowanym mięsem z rosołu, cukinią, kapustą pekińską. Wszystko związane sosem pomidorowym i zapieczone z serem . Naprawdę rozgrzewające danie!

Składniki

  • 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • mięso z gotowanego kurczaka z rosołu
  • cebula
  • pół kapusty pekińskiej
  • 1 cukinia
  • słoik pikantnego ketchupu
  • 5-6 plastrów żółtego sera
  • sól, pieprz czarny i cytrynowy,
  • czosnek granulowany, szczypta chili
  • oregano
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotowane mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki,doprawić do smaku, odstawić.
    Kapustę pekińską posiekać drobno.
    Cukinię obrać, pokroić w plastry, posolić, posypać papryką, oregano i obsmażyć na patelni ok. 2 minuty.
    Na patelni zrumienić pokrojoną w kosteczkę cebulkę, posolić ją. Kaszę jaglaną przepłukać i dorzucić na patelnię do cebulki, dolać 2 szklanki wody i poddusić 5 minut.

  2. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć naszą podduszoną kaszę z cebulką ( razem z wodą z patelni), na to gotowane mięso z kurczaka, kapustę pekińską, następnie ułożyć plastry cukinii. Na to wszystko rozsmarować ketchup pikantny, obficie posypać oregano. Na wierzch zetrzeć lub pokroić w paseczki żółty ser. Posypać szczyptą chili. Włożyć do piekarnika, przykryć pokrywą i zapiekać około 45 minut. Po tym czasie ściągnąć pokrywę i zapiekać jeszcze 15 minut.

  3. Zapiekanka świetnie łączy w sobie neutralny smak kaszy z pikantnymi dodatkami. A zapieczona kapusta pekińska smakuje po prostu wyśmienicie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń