Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 2734
Dodano: 01.10.2018
Odsłon: 981
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Gotowane mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki,doprawić do smaku, odstawić.
Kapustę pekińską posiekać drobno.
Cukinię obrać, pokroić w plastry, posolić, posypać papryką, oregano i obsmażyć na patelni ok. 2 minuty.
Na patelni zrumienić pokrojoną w kosteczkę cebulkę, posolić ją. Kaszę jaglaną przepłukać i dorzucić na patelnię do cebulki, dolać 2 szklanki wody i poddusić 5 minut.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć naszą podduszoną kaszę z cebulką ( razem z wodą z patelni), na to gotowane mięso z kurczaka, kapustę pekińską, następnie ułożyć plastry cukinii. Na to wszystko rozsmarować ketchup pikantny, obficie posypać oregano. Na wierzch zetrzeć lub pokroić w paseczki żółty ser. Posypać szczyptą chili. Włożyć do piekarnika, przykryć pokrywą i zapiekać około 45 minut. Po tym czasie ściągnąć pokrywę i zapiekać jeszcze 15 minut.
Zapiekanka świetnie łączy w sobie neutralny smak kaszy z pikantnymi dodatkami. A zapieczona kapusta pekińska smakuje po prostu wyśmienicie.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

SlodkoSlodka83 02 października 2018Zgłoś do usunięcia
Smaczna :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz