Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kiełbasą to świetny pomysł na pożywne danie jednogarnkowe. Polubi ją cała rodzina!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Umyj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Przestudź, obierz i pokrój na plasterki. Możesz też wykorzystać ziemniaki wcześniej ugotowane, np. z wczorajszego obiadu.
Pokrój kiełbasę na plasterki (jeśli to konieczne, wcześniej zdejmij flak). Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż kiełbasę na patelni. Gdy się zarumieni, przełóż ją do miseczki, pozostawiając na patelni tłuszcz. Zeszklij na nim cebulę. Jeśli tłuszczu jest zbyt mało, dodaj do smażenia cebuli trochę masła lub oleju. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Zagotuj w rondelku passatę pomidorową z oliwą, bazylią, oregano i mielonymi paprykami. Gotuj przez kilka minut. W osobnym naczyniu rozkłóć jajka i wymieszaj ze śmietaną oraz gałką muszkatołową. Dopraw oba sosy do smaku solą i pieprzem, a pomidorowy dodatkowo odrobiną cukru.
Natłuść dość dużą blachę lub naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż warstwę pokrojonych ziemniaków (około 1/3). Posmaruj ją częścią sosu pomidorowego. Rozłóż równomiernie połowę plasterków kiełbasy. Przysyp połową cebuli i 1/3 sera. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę ziemniaków. Powtórz wszystkie kroki. Ostatnią, wierzchnią warstwę ziemniaków zalej równomiernie sosem śmietanowym.
Wstaw zapiekankę z kiełbasą do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około pół godziny. Po tym czasie rozsyp na wierzchu zapiekanki resztę sera i piecz jeszcze 5-10 minut – aż ser się roztopi i zarumieni.