Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kiełbasą to świetny pomysł na pożywne danie jednogarnkowe. Polubi ją cała rodzina!
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Składniki
Umyj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Przestudź, obierz i pokrój na plasterki. Możesz też wykorzystać ziemniaki wcześniej ugotowane, np. z wczorajszego obiadu.
Pokrój kiełbasę na plasterki (jeśli to konieczne, wcześniej zdejmij flak). Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż kiełbasę na patelni. Gdy się zarumieni, przełóż ją do miseczki, pozostawiając na patelni tłuszcz. Zeszklij na nim cebulę. Jeśli tłuszczu jest zbyt mało, dodaj do smażenia cebuli trochę masła lub oleju. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Zagotuj w rondelku passatę pomidorową z oliwą, bazylią, oregano i mielonymi paprykami. Gotuj przez kilka minut. W osobnym naczyniu rozkłóć jajka i wymieszaj ze śmietaną oraz gałką muszkatołową. Dopraw oba sosy do smaku solą i pieprzem, a pomidorowy dodatkowo odrobiną cukru.
Natłuść dość dużą blachę lub naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż warstwę pokrojonych ziemniaków (około 1/3). Posmaruj ją częścią sosu pomidorowego. Rozłóż równomiernie połowę plasterków kiełbasy. Przysyp połową cebuli i 1/3 sera. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę ziemniaków. Powtórz wszystkie kroki. Ostatnią, wierzchnią warstwę ziemniaków zalej równomiernie sosem śmietanowym.
Wstaw zapiekankę z kiełbasą do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około pół godziny. Po tym czasie rozsyp na wierzchu zapiekanki resztę sera i piecz jeszcze 5-10 minut – aż ser się roztopi i zarumieni.