Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną włoską zapiekankę z kurczakiem i brokułami w sosie śmietankowo - serowym (w wersji dla osób na diecie bezglutenowej oraz ketogenicznej). Zapiekanka jest pożywna, aromatyczna oraz bardzo prosta w przygotowaniu. Jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad dla całej rodziny.
patelnia, garnek, naczynie żaroodporne
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 11
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 11
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które następnie oprószamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy oliwę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy je na rozgrzanej patelni. Smażymy jedynie przez chwilę (do delikatnego ścięcia mięsa), ponieważ dalej kurczak będzie dochodził w piekarniku.
Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej erytrytolem wodzie (przez około 4 minuty), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
Śmietankę łączymy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę ziół śródziemnomorskich, tarty ser mozzarella i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Brokułowe różyczki oraz podsmażone kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Składniki zalewamy przygotowanym sosem śmietankowo - serowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.
Przed podaniem zapiekankę możemy posypać świeżymi ziołami. Osoby nie będące na diecie keto mogą dodać do zapiekanki makaron penne (wcześniej ugotowany al dente). Na diecie bezglutenowej wybieramy makaron bezglutenowy np. gryczany, z czerwonej soczewicy lub zielonego groszku.