Pyszna kilku warstwowa zapiekanka przekładana mięsem mielonym, filetami z kurczaka, grzybami oraz młodą kapustą, polana sosem z zupy cebulowej. Idealna propozycja na sobotni obiad.
Zapiekanka z kurczakiem i kapustą
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 główka kapusty młodej
- 20 dag sera żółtego
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 1 jajko
- 1 opakowanie zupy cebulowej
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- Olej do smażenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki cukru
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 główka kapusty młodej
- 20 dag sera żółtego
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 1 jajko
- 1 opakowanie zupy cebulowej
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- Olej do smażenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki cukru

Etapy przygotowania
1. Mięso z kurczaka, myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. 2. Układamy połowę mięsa na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz solą.

3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Połowę grzybów wykładamy na mięso z kurczaka.

5. Mięso mielone doprawiamy solą oraz papryką ostrą, i układamy na grzybach.

6. Kapustę szatkujemy i smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem. 7. Połowę kapusty wykładamy na mięso mielony i posypujemy połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach.

8. Następną warstwą są pozostałe grzyby, pozostały filet z kurczaka, doprawiony solą oraz przyprawą do kurczaka, następnie kapusta i żółty ser.

9. Zupę cebulową rozrabiamy z jajkiem, śmietaną i polewamy zapiekankę. 10. Pieczemy 40 minut w w 180 °C.

11. Gotowe. 12. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny do zupy Pho.
- Azjatycka
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 335
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3397
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 710
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 6028
Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marche...
Odsłon: 4976
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny do zupy Pho.
- Azjatycka
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 335
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3397
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 710
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 6028
Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marche...
Odsłon: 4976



Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 główka kapusty młodej
- 20 dag sera żółtego
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 1 jajko
- 1 opakowanie zupy cebulowej
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- Olej do smażenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki cukru
1. Mięso z kurczaka, myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. 2. Układamy połowę mięsa na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz solą.
3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Połowę grzybów wykładamy na mięso z kurczaka.
5. Mięso mielone doprawiamy solą oraz papryką ostrą, i układamy na grzybach.
6. Kapustę szatkujemy i smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem. 7. Połowę kapusty wykładamy na mięso mielony i posypujemy połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach.
8. Następną warstwą są pozostałe grzyby, pozostały filet z kurczaka, doprawiony solą oraz przyprawą do kurczaka, następnie kapusta i żółty ser.
9. Zupę cebulową rozrabiamy z jajkiem, śmietaną i polewamy zapiekankę. 10. Pieczemy 40 minut w w 180 °C.
11. Gotowe. 12. Smacznego.
Pyszny obiad:)
Świetna zapiekanka, efekt rewelka :)
Kolejny pomysł na super pyszny obiad :-) Dziękuję!