Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka z puree ziemniaczano kukurydzianym jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 455
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 820
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 213
Świąteczny klops.
Odsłon: 165
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 455
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 820
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 213
Świąteczny klops.
Odsłon: 165
Składniki
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na płaskie kawałki, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie z każdej strony. Odstawiamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski. Dodajemy czosnek, mleko i miksujemy na gładki krem. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i dodajemy do masy kukurydzianej. Dodajemy masło, śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy puree ziemniaczano kukurydziane, następnie układamy kurczaka, a na nim talarki pomidorów na przemian z plastrami sera. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 30-35minut.
Polecam